De eerste rijles
joeri • 20 april 2020
Is die eerste rijles nou echt zo spannend?

Een eerste rijles is vaak super spannend. En dat begrijpen wij als geen ander.
Eindelijk is dan daar het moment dat je voor de eerste keer achter het stuur mag gaan zitten, en je weer dat je daadwerkelijk de weg op gaat om een auto te besturen. Al dagen, misschien weken, kijk je al uit naar dit moment, en dat moment is er nu dan ook echt aangebroken. Misschien heb je al wat verhalen gehoord van vrienden, broers, zussen of ouders, of heb je zelf een verwachting over wat komen gaat.
Enige nervositeit of angst, het is toch spannend, dat begrijpen we. Aan ons de taak om die eerste rijles een echte leuke les te maken. Een goed begin is het halve werk, en als je een prettige eerste ervaring hebt gehad dan is de rest ook veel leuker om naar uit te kijken.
Wij beginnen altijd met uitleg over de auto, wat gaat er gebeuren en wat mogen we van elkaar verwachten. Alles in het teken van veiligheid, we halen je gezond op en brengen je gezond ook weer thuis. Nadat de auto gestart is zal je de eerste paar kilometers alleen sturen en richting aangeven, we zullen je niets laten doen wat je niet kan. Gas geven, koppelen, schakelen en kijken doen we eigenlijk pas later in het traject. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, dat weten we snel genoeg in de auto. Geen snelwegen, bijzondere verrichtingen of moeilijke kruispunten, het is al spannend genoeg.
Wij willen het leuk, simpel en eenvoudig houden. Vaak hebben we in de auto al een praatje met elkaar, of niet, hangt allemaal af van wat jij wil en kan. Kennis maken met elkaar een de eerste indruk geven van wat auto rijden eigenlijk is en wat er van je verwacht zal gaan worden.
Eenmaal weer thuis hopen we altijd dat die spanning weg is en dat je een goeden leuk gevoel hebt overgehouden. Dat je vertrouwen in de instructeur hebt gekregen en heel graag wil starten met de opleiding, het liefst al de zelfde dag.

Ik zeg....denk hier eens goed over na....geen voorbereiding en dan in enkele uurtjes les alle theorie regels beheersen?? De inhoud van een heel boek kennen in een ochtendje en een deel van de middag? Je zal ongetwijfeld je examen gehaald hebben maar ze stampen dan ook werkelijk alleen de vragen erin die je die middag krijgt. Hoe zullen ze aan die vragen komen vraag ik mij dan af. Ik heb weleens gevraagd om als instructrice een dagcursus bij te mogen wonen zodat ik weet waar ik mijn leerlingen heen zou sturen. Er werd mij gevraagd leerlingen daarheen te sturen. Wat schetst mijn verbazing als instructrice werd ik geweigerd de cursus bij te wonen. Ik wilde gewoon betalen hoor. Dan klopt er in mijn ogen iets niet. Het is onmogelijk dat je alle regels beheerst en alle betekenissen van de verkeersborden kent. Erg jammer want je kunt ze dan ook niet in de praktijk toepassen. Vele leerlingen hebben hun theorie maar komen op een kruising aanrijden en weten niet of het nu een voorrangskruispunt of gelijkwaardig kruispunt is. En wat is nu eigenlijk het verschil tussen voorrang verlenen en voor laten gaan? Of het verschil tussen, verkeer, weggebruikers, bestuurders enz. Hebben jullie er weleens over nagedacht dat ook de autotheorie over mensenlevens in het verkeer gaat? Ja ook je eigen leven! Heel hard gezegd zou ik zeggen....zorg dat je donorcodicil in orde is, je red er levens mee. En daarnaast.....het niet beheersen van de autotheorie kost je heel wat meer dure praktijklessen omdat je de regels niet kan toepassen. Die zal je tijdens de praktijklessen allemaal moeten aanleren en dat kost tijd. Thuis twee weekjes goed studeren kost echt veel minder euro's. Met vragen omdat je het niet begrijpt kun je altijd bij mij terecht. Succes met leren!! Vandeweek had een leerling een dagcursus bij aankomst kon de leerling wel de uurtjes les volgen maar ze waren de leerling vergeten in te plannen voor het examen. Tsja.....zo houden ze je ook nog eens aan het lijntje www.autorijschoolodette.nl