Heeft die voetganger nou wel of geen voorrang? Goede vraag. Basis regel is simpel: een voetganger heeft nooit voorrang, die laat je voor gaan.
Voorrang is geregeld tussen bestuurders onderling, een auto geeft een auto voorrang, een fietser een bus, een scooter een vrachtwagen etc..etc.. Een voetganger is geen bestuurder, en zal daarom niet tot deze groep gerekend worden.
Hoe zit dat dan?
Een voetganger valt onder de grote groep van weggebruikers, en daar is bijvoorbeeld de regel rechtdoor op dezelfde weg gaat voor. Daarnaast heeft de voetganger het recht om bij een VOP (zebrapad) voor te mogen, hij heeft daar geen voorrang.
Hoe werkt dat dan met haaientanden?
De voorrangs- regel van haaientanden is iets tussen bestuurders, zoals aangegeven is de voetganger geen bestuurders. Dus heeft de haaientand, en de daarbij behorende voorrangsregel heeft geen invloed op de voetganger.
En bij een uitrit, als de voetganger van links komt?
Heel simpel. Wanneer je een uitrit of woonerf verlaat, dan moet je IEDEREEN voor laten gaan. Iedereen die van links of van rechts komt, maakt niet uit wie het is en of hij loopt, rijdt of kruipt.
En wanneer ik met mijn motor aan de hand aan het lopen ben?
Loop je met een fiets aan de hand, of met een motor, brommer of scooter, waar de motor niet van werkt, dan ben je gelijk een voetganger. En val je dus niet onder de groep die voorrang heeft van bestuurders. De slimmerik zal dus afstappen bij het zebrapad, want de fietser moet je niet voor laten gaan hier, maar de voetganger wel.
En om het leuk te maken: wanneer je in een demonstratie (of iets vergelijkbaars) meeloopt....... dan ben je geen voetganger meer. In deze situatie moet je de regels voor wagens opvolgen. (maar laten we het niet onnodig ingewikkeld maken, volg gewoon degene die voor je loopt.)